Tequila

Počet shlédnutí: 31

Její původ nalezneme v městě Tequila v mexickém státě Jallisco. Tequila se vyrábí z modré Agáve. Agáve roste 8 až 12 let a pak se sklízí. Dosahuje výšky dvou metrů.

Tequila

Její původ nalezneme v městě Tequila v mexickém státě Jallisco.

Tequila se vyrábí z modré Agáve. Agáve roste 8 až 12 let a pak se sklízí. Dosahuje výšky dvou metrů. K výrobě se používá pouze její plod, přičemž listy se osekávají a vyhazují.  Plody agáve se upečou, vylisuje se z nich šťáva a ta se dvakrát destiluje.

agavePo kvašení a destilaci může tequila zrát několika způsoby. Některý druh nezraje vůbec. Tím je stříbrná, která se lahvuje hned po destilaci a jde do prodeje. Jiné druhy jsou však kratší nebo delší dobu uloženy ke zrání do železných, dubových, ale i jiných nádob. Dubové sudy dávají tequile jemnou chuť. Pravá tequila má zlatou nebo slabě hnědou barvu. Chuť tequily závisí i na nadmořské výšce, ve které se agáve pěstuje.

Rituál se solí a s trojúhelníkem citronu vznikl ve Spojených státech. V Mexiku vám tímhle způsobem tequilu naservírují jedině v baru pro turisty. Místní ale nejčastěji popíjejí samotnou tequilu po doušcích ze sklenic na koňak. Někdy si přímo do pití nasypou špetku soli a kápnou trochu limetové šťávy. Občas se tu tequila ředí grepovým džusem.

Přihlášení